2020:

MARTEN TOONDER IN ROTTERDAM

HeervanStand1

Op 2 mei hield de biograaf van Marten Toonder, Wim Hazeu, de derde Marten Toonder-lezing. Het is op de verjaardag van de schrijver-tekenaar. Onder de titel Geen Marten Toonder zonder Rotterdam / Geen Rotterdam zonder Marten Toonder vertelt hij over de invloed van de Rotterdamse stad en haven op het leven en werk van Toonder. Zonder Rotterdam zouden de honderden stripverhalen met de hoofdfiguren Heer Bommel, Tom Poes en Kappie, en bijfiguren als Wal Rus er niet zijn geweest. Terecht staat er aan de Blaak een monument met de titel Hommage aan Marten Toonder en wat Wim Hazeu betreft mag er elders ook nog wel een borstbeeld van Toonder worden onthuld. Of van diens vader. Of van Toonders vrouw en tekenares Phiny Dick, die ook in Rotterdam opgroeide. Toonder zei niet zo maar dat hij een zwak had voor zijn geboortestad Rotterdam: ‘Twintig jaar van je leven en vooral van je prille jeugd, die maken een heel diepe indruk op je.’ Die indruk bepaalde zijn creativiteit en de keuze voor zijn verhalen en personages. Datzelfde gold voor de invloed van zijn vader, een echte, voorname Rotterdamse zeekapitein op de Grote Vaart.
Aan de hand van brieven en andere documenten, en gebruik makend van het archief dat hij aanlegde voor zijn in 2012 door de uitgeverij van Toonder, De Bezige Bij, gepubliceerde biografie, vertelt Wim Hazeu over de directe invloed van Rotterdam op Toonders belangrijkste werken. En hij laat niet na om een gesproken wandeling te maken langs de huizen waar Marten Toonder woonde, het gebouw waar hij zijn opleiding als tekenaar volgde, en de plek waar hij zijn latere vrouw en tekenares Phiny Dick, toen nog assistente in een apotheek in Rotterdam-Zuid, ontmoette. Hoe vaak wandelden de twee gelieven niet over de Essenburgersingel? Marten Toonder zal in deze lezing opnieuw aanwezig zijn in Rotterdam, de stad waar hij niet lang voor zijn dood nog in boekhandel Donner werd geïnterviewd door Marcel Möring.

Wim Hazeu, geboren en getogen in Delft, bezocht in zijn jeugd op de fiets of met de trein Rotterdam, voor bezoeken aan De Bijenkorf, de boekwinkels en de Kuip. Hij bracht voor een groot deel van zijn militaire dienst door in en vanuit een kantoor van de Inlichtingendienst aan de Mathenesserlaan. Het mede door hem opgerichte literaire tijdschrift Kentering werd een tijdlang in Rotterdam uitgegeven. Kortom, Rotterdam is voor deze biograaf van naast Toonder ook M.C. Escher, J. Slauerhoff, S. Vestdijk, Gerrit Achterberg en laatstelijk Lucebert, geen vreemde stad. Voor de Slauerhoffbiografie ontving hij de grote biografieprijs; de Toonderbiografie haalde de shortlist van deze prijs. Hij schreef inleidingen voor de zogenaamde Blauwe Serie met alle Heer Bommel en Tom Poes verhalen, en het lange nawoord in het onlangs verscheen koffietafelboek Het Geheim van Marten Toonder.

 

Voor literaire dagtochten met Wim Hazeu zie de website van Thera Coppens.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save